Ačkoliv jeho popularita pomalu klesá, je smažený kapr stále ikonickou tradicí, kterou si české rodiny na Štědrý den dopřávají. Vedle vánočních trhů a prodejců stromků jsou tak kádě s kapry dalším z jevů, které dokreslují předvánoční atmosféru. A i přesto, že jsou Vánoce příjemným a pohodových svátkem, spotřebitelé by měli zůstat pozorní, jelikož i nákup kaprů může svátek zkomplikovat. Co by měl spotřebitel vědět, než oblíbenou rybu zakoupí?
Čisté zázemí, zdravý kapr
Vánoční prodej kaprů se zpravidla odehrává osobně, buď na trzích, nebo před supermarkety a lze jej zakoupit ještě živého, nebo předem naporcovaného. Předem porcovaný kapr se příliš neliší od běžného prodeje masa. Je vhodné předem zkontrolovat datum výroby a stav masa. U prodeje živých kaprů je větší potřeba dbát na hygienické podmínky, za kterých k prodeji dochází, a to jak u kádí, ve kterých se kapři nachází, tak u pracovní plochy, kde dochází k jejich zabití a porcování. Před zakoupením je tak vhodné zkontrolovat celkovou čistotu prodejního místa a pracovního náčiní. Pokud dochází k porcování, je prodejce povinen disponovat zdravotním průkazem. Při případných pochybnostech můžete požádat jeho předložení. „V obou případech prodeje kaprů mají prodejci povinnost vydat doklad o zaplacení. Pokud vám jej neposkytne, neváhejte a vyžádejte si ho,” upozorňuje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.
Pozor, i kapr může mít kila navíc
Při samotné koupi může dojít k problémům v souvislosti s cenou, zvláště jejím stanovením. Prodejce má dle občanského zákoníku povinnost spotřebitele předem informovat o způsobu výpočtu celkové ceny zboží, a to včetně všech případných poplatků. Pokud tedy stánek neuvádí, zda je zabití a vykuchání kapra na místě zpoplatněné, je vhodné se doptat, zda tomu tak není. Také doporučujeme ověřit, zda je cena za kus, či na váhu. Při prodeji na váhu je dobré kontrolovat pracovníka, zda váží správným způsobem. Může dojít k situacím, kdy je váha kapra úmyslně navyšována. Typicky je ryba vážena buď v míse se zbytkovou vodou, nebo je nejprve zvážena, pak teprve vykuchána, ovšem spotřebiteli je naúčtována cena i za hlavu a vnitřnosti, které však neobdrží.
Práva z vadného kapra
Z právního hlediska se na kapra, ačkoliv jde o živé zvíře, použijí přiměřeně ustanovení o věcech. I kapr tak může být vadný. V takovém případě jej můžete reklamovat. Reklamace potravin ovšem bývá obtížnější, než je tomu u jiných druhů zboží. „Jasně prokázat, že k případné vadě došlo špatnou manipulací ze strany prodejce, ne ze strany kupujícího, zpravidla bývá u zboží podléhajícímu rychlé zkáze problematické,” vysvětluje Eduarda Hekšová. Abyste měli co největší šanci uspět s reklamací, doporučujeme uschovat doklad o zaplacení, a reklamaci pokud možno provést co nejdříve po zakoupení, nejlépe hned do druhého dne.
Zdroj: dTest, o.p.s.