Dnes je 23. listopad 2024, svátek má Klement
Úvod Aktuality Jak poznat dobrou kavárnu? Vytvořit článek
Jak poznat dobrou kavárnu?
Redakce GastroIN - 10. 10. 2023    0 Líbil se vám tento článek?

Úplně jednoduché to není. Poznat, jestli je podnik dobrý a káva kvalitní, bude před první objednávkou docela oříšek. Tady je pár tipů, které vám mohou pomoci, ať už jste na výletě po Česku, nebo v zahraničí.

JE V KAVÁRNĚ HODNĚ HOSTŮ?

To je určitě dobré znamení, ale nemusí to být pravidlem. Může se stát, že podnik navštívíte zrovna ve chvíli, kdy tam prostě nikdo není, a káva může být stejně skvělá. Nám se na pár výletech, především v zahraničí, potvrdilo, že jestli je před podnikem fronta až ven, produkt bude stát za to!

JE OBSLUHA VSTŘÍCNÁ?

Na baristech a obluze to samozřejmě stojí. Jestli s vámi navážou oční kontakt, usmějí se a mají chuť si povídat, bude to určitě super podnik. Nebojte se zapovídat nejen o kávě, ale třeba i o dalších podnicích, které stojí za návštěvu. „Místní“ přece vědí nejlépe.

JE V KAVÁRNĚ A NA BARU UKLIZENO?

Čistota podniku může být také dobrým vodítkem k tomu, jestli se nacházíte na správném místě. Přistupte k baru a podívejte se na pracovní plochu. Jestli je ulepená od mléka a všude je rozsypaná namletá káva, drobky od jídla nebo hory špinavého nádobí v blízkosti nabízeného jídla, není to dobře. Omrknout můžete i čistotu trysky na šlehání mléka na kávovaru. Je to sice trochu hnidopišství, ale taková tryska vám toho napoví hodně. Je-li čistá, barista odvádí čistou práci!

NABÍDKA KÁVY A ZÁKUSKŮ BY V KVALITNÍM PODNIKU MĚLA BÝT PESTRÁ A ČERSTVÁ

Dezerty nebo bagety by měly vypadat čerstvě a měly by být vlastní výroby. Je--li nabídka opravdu široká a bar „praská“ pod náloží krásných dortů, znamená to jediné – do této kavárny chodí hodně lidí právě kvůli těmto dobrotám! Vyhněte se podnikům, které stále nabízí rozpečené panini z mrazáku nebo prefabrikované bagety, které nebyly vyrobeny na místě.

CHCETE SI BÝT JISTÍ NABÍZENOU KÁVOU?

Zeptejte se baristy! Jestliže odpoví, že ani neví, jakou kávu vlastně připravuje, nebo vysloví pouze název „velké“ značky kávových směsí, aniž by věděl, co obsahuje, je to špatně. Barista by měl vždy vědět, jakou kávu vám připravuje, a ještě lépe by vám měl umět popsat, jak asi chutná. Nebojte se dát na jeho doporučení a klidně se zmiňte o tom, jakou kávu vyhledáváte.

BOJÍTE SE ZEPTAT?

Zkuste mrknout na obsah násypky mlýnku na kávu. Jestli se v ní nachází tmavá až černá olejnatá káva, tak raději utečte. Při velmi tmavém pražení se kávové oleje dostanou na povrch zrnek a tato káva velmi rychle žlukne, voní a chutná jako asfalt nebo spálená guma. Jestli je hnědá podobně jako kůra stromu, zkuste se zeptat baristy, o jakou kávu se jedná.

Zdroj:
kniha Filtrovaná káva, Petra Střelecká(CPress 2022, vyd. Albatros Media a.s.)



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 22. 11. 2024
Umíchat koktejl z Martini, rumu či vodky není pro barmany žádný problém. To studenti středních gastronomických škol mají soutěž, k...
Redakce GastroIN - 21. 11. 2024
Pořadatelé prestižní soutěže Vinařství roku dnes oznámili finalisty aktuálního ročníku. V klání, v němž se každoročně uděluje ocen...
Redakce GastroIN - 21. 11. 2024
Poklona krásným moravským tradicím od pražského barmana. Takový je příběh drinku Tradition, aktuálně nejlepšího českého koktejlu z...
Reklama   •   Koupit reklamu