Dnes je 1. listopad 2024, svátek má Felix
Úvod Aktuality Jak mrazy ovlivnily Svatomartinská vína 2024 Vytvořit článek
Jak mrazy ovlivnily Svatomartinská vína 2024
Redakce GastroIN - před 21 hodinami    0 Líbil se vám tento článek?

Rok 2024 přinesl vinařům nejen radosti, ale také nemalé výzvy. Jarní mrazy výrazně ovlivnily úrodu, což znamenalo nižší výnosy hroznů, zejména těch, které jsou tradičně určeny pro Svatomartinská vína.

Přesto si milovníci mladých vín mohou být jisti, že kvalita zůstává na vysoké úrovni. Díky pečlivé práci vinařů a zaměření na ekologické postupy se můžeme těšit na Svatomartinská vína, která přinesou bohatší chuť.

Mrazy snížily výnosy, ale kvalita zůstává

Soňa Podholová, výrobní ředitelka Vinných sklepů Kutná Hora, vysvětluje, jak jarní mrazy ovlivnily letošní sklizeň: „V letošní nabídce mladých vín nám bude chybět tradiční Müller Thurgau, jehož sklizeň byla výrazně ovlivněna jarními mrazy. Přesto jsme hrozny, které se nám podařilo zachránit, sklízeli v perfektní kondici, s vysokou cukernatostí a ideálním množstvím kyselin.“ Tento rok tak vinaři sázeli na kvalitu hroznů, a nikoli kvantitu. I přesto, že sklizeň byla omezená, výsledkem jsou vína s intenzivnější chutí, která zaujmou svou svěžestí a plností.

„Méně hroznů znamená, že ty zbývající měly více prostoru pro svůj vývoj. Tento faktor se pozitivně projevil na koncentraci chutí a svěžesti vína,“ dodává Podholová. Podobné zkušenosti potvrzují i další vinaři z Moravy a Čech, kteří čelili stejným klimatickým podmínkám.

Ekologické postupy pro lepší vína

Ekologické postupy se v moderním vinařství stávají stále důležitějšími. Nejde jen o péči o životní prostředí, ale také o kvalitu samotných vín. „Pro naše vinařství je ekologické pěstování révy naprosto přirozené,“ říká Podholová. „Ozelenění vinic a zelené hnojení nejen zlepšují strukturu půdy, ale také zvyšují přirozenou obranyschopnost révy proti patogenům. Díky těmto postupům můžeme udržet vinice zdravé a udržitelné, což se samozřejmě odráží i na kvalitě našich vín.“

Vinaři jako Podholová kladou důraz na biodynamické postupy, které se projevují i u Svatomartinských vín. „Spontánní kvašení a minimalizace zásahů do výroby vína nám umožňují uchovat charakter terroiru. (Pozn. unikátní kombinaci vlivů prostředí, jako jsou půda, klima, nadmořská výška a další přírodní faktory, které mají zásadní vliv na chuť a vlastnosti vína). Tento přístup se promítá do každé lahve, což zajišťuje, že víno má svou jedinečnost a autenticitu,“ dodává.

 

Foto: Vinné sklepy Kutná Hora



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 30. 10. 2024
Spotřebitelé ve Zlínském kraji již znají nominované výrobky na ocenění značkou Regionální potravina. Letos se zde do soutěže přihl...
Redakce GastroIN - 29. 10. 2024
Mezinárodní veletrh hotelového a restauračního zařízení, potravinářství a gastronomie FOR GASTRO & HOTEL se bude na podzim konat j...
Redakce GastroIN - 25. 10. 2024
Náměstí Míru ve Zlíně se v sobotu 16. listopadu 2024 již posedmé promění v dějiště oblíbených Svatomartinských hodů. Letošní roční...
Reklama   •   Koupit reklamu