Losos je oblíbená mořská ryba, která vyniká nejen svou bohatou chutí, ale také vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Přestože se jeho příprava může zdát jako náročný úkol, skutečnost je taková, že s několika základními tipy a triky to zvládne i kulinářský začátečník. Losos je ideální volbou jak pro neformální rodinné večeře, tak pro slavnostní pohoštění.
Ať už grilujete, pečete, nebo vaříte, tajemství dokonalého lososa spočívá v jeho čerstvosti, jednoduché přípravě a kvalitních přísadách.
Při tepelné přípravě lososa se vyplatí dodržovat tři základní pravidla:
● Prvním a nejdůležitějším pravidlem je vybrat lososa s kůží. Dobře vyčištěnou nepřilnavou pánev potřete trochou olivového oleje a počkejte, až se její povrch rozpálí na vysokou teplotu. Rybu pokládejte vždy nejdřív kůží dolů. Pokud použijete kvalitní teflonovou pánev, nemusíte ji ani potírat olejem, protože tuk se uvolní z kůže filetu.
● Opékejte přibližně 5–7 minut z jedné strany, poté rybu otočte zlatavou kůží nahoru a dopřejte jí další 3–4 minuty. Délka opékání je individuální, záleží na výšce filetu. Losos je hotový, když je uvnitř růžový a z masa vytéká šťáva.
● Podle šéfkuchařů je lepší lososa lehce nedopéct než dlouhým smažením vysušit. Vysušenou rybu poznáte podle velmi světlého odstínu růžové barvy. Odstraňte ji proto z pánve o chvíli dříve – maso se díky rozehřátí samo dopeče na talíři.
Nejrychleji připravenou přílohou k lososu je zeleninový salát. Pro dosažení vydatnějšího pokrmu můžete jako přílohu servírovat vařené nebo pečené brambory. Neodmyslitelným doplňkem k masu i zelenině jsou dressingy a omáčky. „Při výběru dressingu vsaďte na prověřenou kvalitu a vyváženou kombinaci přísad. Dressingů se nemusí bát ani ti, kteří důsledně řeší svou životosprávu. Pro odlehčenější variantu doporučuji zvolit dressing s jogurtovým základem,“ říká Michal Neškera, obchodní ředitel společnosti Spak.
Pečený losos se salátem – recept
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 10 minut
Na 4 porce potřebujete:
● 4 filety z lososa
● 1 lžičku třtinového cukru
● mleté chilli
● sůl, pepř
● olivový olej
Na salát:
● 200 g listového salátu mix
● olivový olej
● citronovou šťávu
● 1 šalotku
● ½ čerstvého fenyklu
Postup:
Nejdřív si připravte salát. Do mísy dejte propláchnutý osušený listový salát. Šalotku i fenykl nakrájejte najemno a přidejte k salátu. Poté vše zakápněte olejem, citronovou šťávou, osolte a opepřete. Salát opatrně promíchejte. Lososa osolte, opepřete, poprašte mletým chilli a třtinovým cukrem. Při přípravě lososa se držte tří základních pravidel (viz výše). V pánvi rozehřejte olivový olej a lososa z obou stran opečte dozlatova. Losos lze připravit i na grilu. Stačí ho pouze naložit předem do marinády, zabalit do alobalu a použít obdobný postup jako při přípravě na pánvi. Hotovou rybu podávejte se salátem a dressingem.
Tip na přípravu nadýchaného salátu: Před vložením do mísy se ujistěte, že je salát kompletně vysušený. Pokud listy salátu důkladně nevysušíte, budou zplihlé. Důležité
je také, aby byly listy ručně natrhané – pokud budete salát krájet kovovým nožem, zhořkne.
Středomořský dressing Spak 250 ml
Dressing nabízející harmonii sušených rajčat, bazalky, česneku, citrónové šťávy a koření je ideálním doplňkem do salátů nebo k rybě. Je vhodný pro bezlepkovou dietu.