Dnes je 29. duben 2025, svátek má Robert
Úvod Aktuality Hlavní hvězdou večera okurky. Které jsou nejlepší? Vytvořit článek
Hlavní hvězdou večera okurky. Které jsou nejlepší?
Redakce GastroIN - před 6 hodinami    0 Líbil se vám tento článek?

Okurky, okurky a zase okurky. Centrum Louka ve Znojmě v pátek 25. dubna provoněly nakládačky. Opět po roce se tam konala soutěž o královskou, výběrovou a pikantní okurku, kterou pořádá Znojemská Beseda.

Vedle vína a dalších regionálních produktů se právě okurky řadí k největším symbolům Znojemska. Odborná komise okurky hodnotí hned ve třech kategoriích, ty vítězné se následně pyšní označením královská, výběrová či pikantní okurka na sklenici.

„Moc děkujeme všem, kteří se zúčastnili soutěže velkovýrobců. Ta díky odbornému hodnocení pomáhá spotřebitelům v orientaci na trhu. Díky označení totiž poznají, které okurky se řadí k těm nejlepším. Označení královská, výběrová a pikantní okurka jsou ochrannou známkou a každým rokem přenáší na nového oceněného výrobce daného vzorku okurek,“ říká Karel Semotam, ředitel Znojemské Besedy.

V kategorii královská okurka se letošní rok utkalo 14 soutěžních vzorků. Jedná se o okurky, které neobsahují umělá sladila a pikantní přísady. Další varianty jako jsou například fermentované okurky či vzorky s dalšími přísadami se řadí do kategorie výběrová okurka, ve které soutěžilo celkem 11 vzorků. Druhým rokem porotci hodnotili také vítěze ze 3 soutěžních vzorků pikantních okurek. Odborníci ochutnali okurky celkem od desítky výrobců.

Do poroty čítající 26 členů letos usedli zástupci Vysoké školy chemicko – technologické v Praze, Mendelovy univerzity, Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, VUT v Brně, zástupci odborných firem, Znojemské Besedy a certifikovaní sommeliéři.

Všichni akademičtí pracovníci se zabývají potravinářskou výrobou a díky svým odborným znalostem dokáží posoudit správné pěstování a následné zpracování. Jejich úkolem bylo mezi vzorky vyhodnotit vzhled, vůni, konzistenci, chuť a harmonii. Vše v bodové škále a s anonymní uváděním vzorků tak, aby byla soutěž co nejvíce objektivní.

Cílem celé soutěže je pomoci spotřebitelům zorientovat se na trhu zpracovaných okurek. Výsledky oznámíme stejně jako v jiných letech na Slavnostech okurek 1. srpna 2025 na ulici Hradní.

 



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 18 hodinami
Vinaři uvedli na trh první vína pod novou národní značkou „bublinky“. Jedná se o perlivá vína vyráběná výhradně z moravských a čes...
Redakce GastroIN - 25. 04. 2025
Jarní sbírka potravin propukne už tuto sobotu 26. dubna. Zákazníci budou moci nakoupit a věnovat pomoc potřebným. Do akce se zapoj...
Redakce GastroIN - 24. 04. 2025
Zlínský zámek se zkraje dubna stal dějištěm 13. ročníku cestovatelského festivalu Culturea. Návštěvníci díky němu poznávali krásy...