Dnes je 24. listopad 2024, svátek má Emílie
Úvod Aktuality Emirates hlásí rekordní nárůst poptávky po veganských jídlech v letadlech Vytvořit článek
Emirates hlásí rekordní nárůst poptávky po veganských jídlech v letadlech
Redakce GastroIN - 15. 01. 2024    0 Líbil se vám tento článek?

Už 10 let upozorňuje iniciativa Veganuary na výhody veganské stravy. Letecká společnost Emirates tak i díky ní zaznamenala 40% nárůst poptávky zákazníků po rostlinných pokrmech. V minulém roce Emirates naservírovala na palubě více než 450 000 rostlinných jídel (v roce 2022 to bylo 280 000). Spotřeba veganských jídel meziročně vzrostla ruku v ruce s objemem cestujících o 40 %, v některých regionech jej spotřeba dokonce překonala - například v Africe s dodatečným nárůstem o 4 %, v jihovýchodní Asii o 5 % a na Blízkém východě, který vykazuje výrazný dodatečný nárůst o 34 %. K největšímu nárůstu spotřeby veganských jídel došlo v ekonomické třídě, výrazná poptávka pak byla zaznamenána zejména na linkách do Číny, Japonska a na Filipíny.

K rostlinné stravě se hlásí i mnoho členů palubního personálu, pro nějž společnost zavedla veganské stravování v roce 2018. Rostlinné pokrmy jsou k dispozici ve všech letových třídách.

Například ve třídě Economy si zákazníci Emirates mohou pochutnat na cizrnové palačince plněné mrkví, paprikou, houbami a rajčaty, dýňové frittatě s texturou, tofu tikka masala nebo na vydatném dušeném cizrnovém zelí s petrželovou pilaf rýží a baby špenátem. Mezi vynikající veganské dezerty v Economy patří kokosová pěna s mangovým kompotem, vláčný banánový dort s čokoládovou drobenkou nebo šťavnatý čokoládový pudink.

V Premium Economy je to chlebové kari s rýží basmati nebo sytý dušený dýňový kaštan se sladkou tečkou v podobě lehkého čokoládového tofu cheesecake nebo jemného malinového parfaitu s pomerančovým kompotem.

V Business Class cestující ochutnají pečený květák, karamelizovanou hrušku s pestem z libečku nebo hřejivé ragú z asijského tofu a houby shitake se skleněnými nudlemi. Ti, co mají místo na dezert, si mohou pochutnat na tropickém kokosovém ananasovém dortu nebo si dopřát čokoládový cheesecake s doutníkem z tmavé čokolády či jahodový kompot.

Ve First Class čeká na cestující krémový polentový koláč s tymiánovým houbovým ragú a restovaný špenát zalitý bohatým jus z kořenové zeleniny. Další příval sofistikovaných chutí nabídne lilkové kari s rýží a bramborami na kurkumě s příměsí kokosu a mátového čatní. Vytříbené kontrasty dekadentních dezertů nabídne rebarbora s jahodovou Šarlotou, Chantilly krém s malinami nebo teplý čokoládový fondant přelitý slanou karamelovou omáčkou a šlehačkou z kešu oříšků.

V letošním roce Emirates uvede na trh další výběr nových veganských hlavních jídel, například ovocné muffiny či veganskou pizzu a řadu lahodných dezertů včetně čokoládového ořechového dortu, pistáciového malinového dortu a malinového dortu s tonkou.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 22. 11. 2024
Umíchat koktejl z Martini, rumu či vodky není pro barmany žádný problém. To studenti středních gastronomických škol mají soutěž, k...
Redakce GastroIN - 21. 11. 2024
Pořadatelé prestižní soutěže Vinařství roku dnes oznámili finalisty aktuálního ročníku. V klání, v němž se každoročně uděluje ocen...
Redakce GastroIN - 21. 11. 2024
Poklona krásným moravským tradicím od pražského barmana. Takový je příběh drinku Tradition, aktuálně nejlepšího českého koktejlu z...
Reklama   •   Koupit reklamu