Dnes je 26. listopad 2024, svátek má Artur
Úvod Aktuality dTest: Kečupy i z plesnivých rajčat Vytvořit článek
dTest: Kečupy i z plesnivých rajčat
Redakce GastroIN - 20. 10. 2011    0 Líbil se vám tento článek?

20. 10. 2011 - Výsledky testu kečupů provedeného časopisem dTest milovníky tohoto dochucovadla patrně zvednou ze židle. V testovaných výrobcích byla zjištěna přítomnost až osmi druhů mykotoxinů a u některých byly navíc objeveny i pesticidy. Naopak prokázat přítomnost rajčat bylo leckdy složitější.

Zjišťování přítomnosti mykotoxinů, které svědčí o tom, že část použitých rajčat byla nahnilá či plesnivá, skončilo velmi neradostně. Ve všech 22 testovaných kečupech byly mykotoxiny objeveny. „Ačkoliv se jednalo jen o stopová množství různých druhů mykotoxinů, vypovídají o tom, že výrobci si s kvalitou surovin hlavu často nelámou,“ komentuje výsledek šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová. Hodnocení přítomnosti pesticidů, látek k tlumení a hubení škůdců, sice dopadlo o něco lépe, ale i v tomto ohledu nebylo devět vzorků zcela bezvadných.

Základními dvěma zkouškami testu bylo zjištění podílu rajčat v kečupu a senzorické hodnocení. V první zkoušce šest výrobků obdrželo známku nedostatečně. Požadavek vyhlášky Ministerstva zemědělství č. 291/2010 Sb. týkající se minimálního podílu rajčatové suroviny v kečupu se někteří výrobci snaží alibisticky obcházet úpravou názvu na „kečupová omáčka“, z testovaných výrobků Tesco value Mild Ketchup, Kečupová omáčka jemná a Tomato Kečupová omáčka jemná. „Jak jsme zjistili, rajčata se v kečupu nejčastěji nahrazují levnější jablečnou dření, karotkou nebo cibulí, běžný je i přídavek cukerných sirupů ze škrobu či modifikovaných škrobů,“ uvádí Rozová.

Senzorické hodnocení se zaměřilo nejen na celkovou chuť, ale také na vzhled, konzistenci, barvu a intenzitu rajčatové chuti. Zpravidla se přitom prokázalo, že čím vyšší množství rajčat kečup obsahuje, tím lepší dosahuje chuti a že různé náhražky či koření se přirozené chuti rajčat nemohou vyrovnat.

Kvalitní kečupy nemusí být drahé. Nejlepšími výrobky v testu byly značky kand, Ketchup sladký, extra (50 Kč / 1 kg) a Lidl Mikado, Kečup jemný (40 Kč / 1 kg). Naopak dva ze tří nejdražších výrobků, Heinz rajčatový kečup jemný (88 Kč / 1 kg) a Tesco Organic/Bio rajčatový kečup (96 Kč / 1 kg) získaly pouze uspokojivé hodnocení,“ uzavírá výsledky Rozová.

Podrobné informace jsou přístupné také na www.dtest.cz/kecupy



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 19 hodinami
Advent ve Znojmě znovu po roce nabídne sváteční atmosféru, nasvícené uličky, provoněné trhy, kulturní program, zimní kino, tradičn...
Redakce GastroIN - 22. 11. 2024
Umíchat koktejl z Martini, rumu či vodky není pro barmany žádný problém. To studenti středních gastronomických škol mají soutěž, k...
Redakce GastroIN - 21. 11. 2024
Pořadatelé prestižní soutěže Vinařství roku dnes oznámili finalisty aktuálního ročníku. V klání, v němž se každoročně uděluje ocen...
Reklama   •   Koupit reklamu