Dnes je 22. listopad 2024, svátek má Cecílie
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Desatero udržitelné konzumace vína. Vytvořit článek
Desatero udržitelné konzumace vína.
Redakce GastroIN - 19. 07. 2024    0 Líbil se vám tento článek?

Mezinárodní sdružení Wine in Moderation, které vybízí k umírněné konzumaci vína a péči o vinařskou kulturu a krajinu, mělo svoje poslední setkání v Mikulově. Vzešlo z něj mimo jiné desatero doporučení, které má lidem připomínat, v čem je vinařství jedinečné. 

„Chceme, aby měli lidé na paměti, že k vínu nemají utíkat jako k léku na starosti. Víno je něco, co provází a má provázet hezké okamžiky a setkání s přáteli, něco, co podtrhuje jiné důležité a hodnotné chvíle života,“ zdůrazňuje Dagmar Fialová, ředitelka marketingu Národního vinařského centra, jež setkání v Česku organizovalo. 

Výstupem setkání je desatero, ve kterém by měl najít vodítko v různých situacích každý milovník vína. Odráží se v něm všechna témata spojená s vinařskou kulturou – apel na kvalitu místo kvantity a také potřeba starání se o krajinu a půdu, kterou mají vinaři vtělenou v DNA. 

Desatero
1.    Dávejte přednost kvalitě před kvantitou 
2.    Najděte si svého oblíbeného vinaře, jehož přístupu věříte, svojí konzumací ho podpořte
3.    Víno má rádo společnost. Otevřete si ho ideálně s přáteli a blízkými
4.    Víno je skvělý doprovod jídla, vychutnávejte si je společně a vždy i s vodou
5.    Mějte hranice. Ženám se denně doporučují 2 jednotky vína, mužům 3, což odpovídá 2 a 3 dcl
6.    Snažte se nepřesahovat víc než 4 nápojové jednotky za večer
7.    Nikdy nepijte, pokud řídíte, nebo při těhotenství
8.    Zajímejte se o to, jak vinař hospodaří a jak se stará o půdu
9.    Dávejte přednost tuzemským vínům zblízka před těmi zahraničními. Kamionů už je na silnicím dost a takto vaše peníze podpoří místní ekonomiku
10.    Pamatujte, že víno je tady pro radost, ne aby zahánělo problémy

Ilustrační foto: Pixabay


 



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 8 hodinami
Umíchat koktejl z Martini, rumu či vodky není pro barmany žádný problém. To studenti středních gastronomických škol mají soutěž, k...
Redakce GastroIN - před 23 hodinami
Pořadatelé prestižní soutěže Vinařství roku dnes oznámili finalisty aktuálního ročníku. V klání, v němž se každoročně uděluje ocen...
Redakce GastroIN - 21. 11. 2024
Poklona krásným moravským tradicím od pražského barmana. Takový je příběh drinku Tradition, aktuálně nejlepšího českého koktejlu z...
Reklama   •   Koupit reklamu