Dnes je 5. duben 2025, svátek má Miroslava
Úvod Aktuality Cuppingy, Pho, džungle. Za kávou a zážitky do Vietnamu Vytvořit článek
Cuppingy, Pho, džungle. Za kávou a zážitky do Vietnamu
Redakce GastroIN - 25. 03. 2025    0 Líbil se vám tento článek?

Sekce České barmanské asociace Mistr kávy uspořádala ve druhé polovině ledna exotický poznávací výlet. Účastníci zkoumali tajemství pěstování kávy i její následné úpravy. Bez povšimnutí samozřejmě nezůstala tamní gastronomie či přírodní krásy.

Téměř dvoutýdenní zájezd do Vietnamu nabídnul 14 účastníkům jedinečnou příležitost poznat krásy této země, její bohatou kulturu, a především tradiční vietnamskou kávu.

Za organizací cesty stojí vedoucí sekce Mistr kávy Tomáš Zahradil. „Před několika lety jsme v podobném duchu absolvovali středoamerický Salvador. Nyní padla volba na Vietnam, druhého největšího exportéra kávy na světě. Program na klíč nám pomohla vytvořit cestovní kancelář,“ říká Tomáš Zahradil.

Návštěva Vietnamu začala v Saigonu absolvováním workshopu zaměřeného na tradiční vietnamskou kávu. Součástí byla technika přípravy a ochutnávka autentické vietnamské kávy. Následovala prohlídka města s prohlídkou historických památek v typické atmosféře Saigonu. Jedním z vrcholných zážitků se stala místní gastronomie, zejména pochutnání si na polévce Pho Viet Nam v Michelin 2024 Selected polévkárně. Nechyběla ani ochutnávka místní kávy a možnost nákupů.

Další zastávkou byl Národní park Cat Tien, zde účastníci z řad členů a přátel CBA podnikli procházku džunglí a navštívili Krokodýlí jezero. Během této části výletu si mohli vychutnat také lokální gastronomii a kávu, což přispělo k celkovému zážitku z návštěvy tohoto krásného přírodního parku.

Po návštěvě města Da Lat strávili výletníci celý den na farmě Kho Coffee, kde se seznámili s procesem sběru, třídění a zpracování kávy (wash, natural, honey) ve výšce 1.600 metrů nad mořem se zaměřením na druh Arabica. Nechybělo ani závěrečné pražení a degustace. Následující den navštívili farmu Tám Trinh Coffee, která se nachází ve výšce přibližně 900 metrů nad mořem, kde se zaměřili na sběr a cupping kávy Robusta. Večer si užili noční trhy a opět nemohla chybět úžasná gastronomie.

Poslední dny se nesly v duchu relaxace u moře v Mui Ne, užívání si krásných pláží i plodů moře na talíři. Na úplný závěr někteří navštívili nedalekou sochu Buddhy, což byl zajímavý a klidný finiš nevšedního vietnamského dobrodružství.

„Výlet byl jedním velkým zážitkem. Pokud bych na Vietnamu měl něco vypíchnout, pak místní gastronomii. Jídlo v restauracích je výborné, čerstvé a na naše poměry levné. Pořádná porce úžasné polévky Pho, pivo za dvacet korun, cola za deset,“ popisuje Tomáš Zahradil jedno z mnoha ochutnaných menu.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 16 hodinami
Na slavnostním zahájení 3. ročníku MAKRO Czech Gastro Festu, konaném v pražském O2 universu, byl dnes šéfkuchař Zdeněk Pohlreich o...
Redakce GastroIN - 04. 04. 2025
Festival kávy Two Coffee Champs 2025 se poprvé uskuteční v bratislavských industriálních prostorách Refinery Gallery, a to ve dnec...
Redakce GastroIN - 03. 04. 2025
Přes dvacet pivovarů v Plzeňském kraji se letos zapojí do historicky první Noci pivovarů, která proběhne 25. dubna v Plzeňském kra...