Dnes je 23. listopad 2024, svátek má Klement
Úvod Aktuality Culturea přinesla Maroko a Kubu do Zlína Vytvořit článek
Culturea přinesla Maroko a Kubu do Zlína
Redakce GastroIN - 11. 04. 2024    0 Líbil se vám tento článek?

Latinské rytmy a kořeněné vůně ovládly kavárnu 14|15 Baťova Institutu ve Zlíně. Ve středu 3. dubna 2024 se v jejích prostorách konal již 12. ročník cestovatelského festivalu Culturea. Akce pořádaná pod taktovkou studentů Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně představila krajiny Maroka a Kuby spolu s doplňkovým tématem slow travel. Návštěvníci měli možnost na vlastní kůži zažít tamní kulturu a atmosféru, a to díky přednáškám i bohatému doprovodnému programu.

Program nabídl aktivity pro milovníky cestování, jídla a zábavy. „Témata i celou Cultureu neprožíváme jen prostřednictvím vizuálu, ale zapojujeme i hmat, sluch, čich a zkrátka všechny smysly,” vysvětlil moderátor akce. Návštěvníci tak měli možnost se zapojit do interaktivní hry, v níž poznávali koření po čichu, ochutnávali marocké speciality, cestovali po celém světě díky virtuální realitě nebo obrázky zdobili surfové prkno.

K mání bylo malování hennou na kůži, taneční i hudební vystoupení nebo tvořivé workshopy ve spolupráci s kreativní dílnou Robota. Vyfotografovat se návštěvníci mohli u amerického vintage automobilu typického pro Kubu. „Je tu moc příjemná atmosféra, cítím se, jako bych se ocitl přímo v těch zemích, v obklopení barev, vůní a zvuků,” uvedl jeden z návštěvníků. Dojem umocňovala marocká tržnice, tematická chill out zóna s degustací marockého mátového čaje, servírovaného Maročanem, a venkovní posezení s dýmkami.

Festivalu se zúčastnili zajímaví řečníci: stopem do Maroka vzal návštěvníky Šebestián Bok, nejen odvrácenou stránku Kuby odhalil Michal Kroužel a o slow travel a digitálním nomádství přednášel Matouš Vinš. Součástí programu byla také live cooking show Adama Runduse, účastníka kuchařské show MasterChef Česko 2023. Ten se spolu s přítelkyní Dorotou Dostálovou, content creatorkou, zapojil i do diskuze o food travel a svých zážitcích ze Střední Ameriky. „Vařit před studenty, to pro mě bylo asi nejvíc přirozené prostředí a moc mě to bavilo,” řekl ke svému výstupu poté, co naservíroval ochutnávky pro většinu sálu.

Culturea každý rok přináší kousek světa do Zlína. Fotografie z letošního ročníku a odhalení tématu toho dalšího brzy naleznete na webových stránkách Culturey, na jejím Instagramu a Facebooku. S námi můžete poznávat svět všemi smysly přímo ze své domoviny!

 

Foto: Viktor Pľuchta, Mojmír Ševčík



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 22. 11. 2024
Umíchat koktejl z Martini, rumu či vodky není pro barmany žádný problém. To studenti středních gastronomických škol mají soutěž, k...
Redakce GastroIN - 21. 11. 2024
Pořadatelé prestižní soutěže Vinařství roku dnes oznámili finalisty aktuálního ročníku. V klání, v němž se každoročně uděluje ocen...
Redakce GastroIN - 21. 11. 2024
Poklona krásným moravským tradicím od pražského barmana. Takový je příběh drinku Tradition, aktuálně nejlepšího českého koktejlu z...
Reklama   •   Koupit reklamu