Dnes je 21. listopad 2024, svátek má Albert
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality / Recepty / Hlavní jídla Co dnes budeme vařit? Masové kuličky v rajčatové omáčce! Vytvořit článek
Co dnes budeme vařit? Masové kuličky v rajčatové omáčce!
Redakce GastroIN - 26. 08. 2023    0 Líbil se vám tento článek?

Stačí pár kvalitních surovin a snadno vykouzlíte hlavní chod, který se povede hned napoprvé. Ačkoliv jsou masové kuličky v rajčatové omáčce původně italským receptem, oblibu si získaly po celém světě. Tradičně jsou podávány s těstovinami, jako jsou špagety nebo penne. Tato klasická italská specialita nabízí neodolatelnou kombinaci mletého masa a sladké rajčatové omáčky, která je velmi oblíbená zejména u dětí. Vyzkoušejte tento recept a úspěch je zaručen.


Přestože jsou masové kuličky relativně jednoduché na přípravu, existuje několik triků, jak je ještě vylepšit. Inspirujte se tipy od šéfkuchařů a potěšte své nejbližší nezapomenutelným kulinářským zážitkem.

  • Základem dobrých masových kuliček je kvalitní mleté maso. Pokud máte možnost, vyberte si čerstvě namleté maso u řezníka. Šéfkuchaři nejčastěji 
    doporučují směs hovězího a vepřového masav poměru 1:1. K mletí se hodí všechna masa, která jsou prorostlá, jako například plec či kližka.
  • Pokud se rozhodnete koupit maso předem namleté a zabalené, přečtěte si složení na obalu. Ideálně byste měli volit neochucené maso, abyste měli kontrolu nad
    výslednou slaností a chutí koulí.
  • Šlachy a blány z prorostlého masa potřebují delší čas varu. Ačkoliv kuličky můžete bezpečně podávat po 15–20 minutách tepelné úpravy, pro perfektní kulinářský zážitek je nechte vařit co nejdéle – klidně 1–2 hodiny.
  • Nenahraditelným základem poctivé omáčky je rajskýprotlak. Při jeho výběru věnujte pozornost podílu rajčat ve výrobku. Intenzivnější chuť mají protlaks vyšším obsahem kvalitních rajčat.

RECEPT – Masové kuličky v rajčatové omáčce

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 a více minut


Na 4 porce potřebujete:

  • 500 g mletého masa
  • 1 vejce
  • 4 lžíce jemných ovesných vloček
  • 1 lžíci nasekané petrželky
  • 1 malou cibuli
  • sůl, pepř
  • 1 balení špaget


Na omáčku:

  • 1 malou cibuli
  • 1 lžíci rajčatového protlaku Spak
  • 1 stroužek česneku 
  • ½ lžičky drceného římského kmínu
  • 2 konzervy loupaných rajčat
  • 100 ml vývaru
  • 5 snítek tymiánu
  • sůl, pepř
  • parmazán na posypání

 

Postup:

Nejdříve připravte kuličky. Do mísy dejte maso, vejce a vločky. Přidejte petrželku, najemno nakrájenou cibuli, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte. Směs nechte chvilku odpočinout a poté z ní vytvarujte menší kuličky. Cibuli na omáčku nakrájejte najemno. V hlubší pánvi rozehřejte trochu oleje. Krátce na něm opečte cibuli a přidejte masové kuličky. Opečte je ze všech stran a poté přidejte protlak, prolisovaný stroužek česneku a římský kmín. Promíchejte a nechte rozvonět. Přidejte loupaná rajčata, vývar, tymián a vše promíchejte. Omáčku trochu osolte, opepřete a nechte ji asi 15 minut pod pokličkou probublávat. Mezitím uvařte špagety. Omáčku s kuličkami podávejte se špagetami a na talíři je posypte parmazánem.

Tip: Pokud chcete připravit vegetariánskou variantu kuliček, použijte místo masa 100 g sójového granulátu. Uvařte ho podle návodu a dál s ním pracujte jako s mletým masem.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 9 hodinami
Poklona krásným moravským tradicím od pražského barmana. Takový je příběh drinku Tradition, aktuálně nejlepšího českého koktejlu z...
Redakce GastroIN - před 23 hodinami
Doby, kdy se masem z humra pohrdalo, jsou ty tam. Dnes tohoto korýše, který vyniká svou nasládlou chutí a pevnou strukturou, serví...
Redakce GastroIN - 20. 11. 2024
Supermarket Terno ve Zlíně, který dle mnohých patří mezi místní specifika, slaví letos významné jubileum – 25 let od svého otevřen...
Reklama   •   Koupit reklamu