Dnes je 27. listopad 2024, svátek má Xenie
Úvod Aktuality Chlumecký Amber ALE, nové pivo na trhu Vytvořit článek
Chlumecký Amber ALE, nové pivo na trhu
Redakce GastroIN - 10. 03. 2012    0 Líbil se vám tento článek?

8. 3. 2012 - V Pivovaru Vysoký Chlumec na Sedlčansku, který spadá pod společnost Pivovary Lobkowicz, se po několika měsících vývoje zrodilo zcela nové svrchně kvašené pivo nazvané Chlumecký Amber ALE.

Piva typu ALE se připravují svrchním kvašením s použitím jiných pivovarských surovin než tradiční český ležák. Na českém trhu jsou doposud spíše vzácností.

Jak již název napovídá, nové pivo patří do kategorie piv typu ALE [čti ejl]. „ALE je úplně jiná pivní kategorie, než na kterou je český pivař zvyklý. Na rozdíl od spodně kvašeného klasického českého piva vzniká ALE svrchním kvašením při vyšší teplotě,“ uvedl Jiří Faměra, vrchní sládek společnosti Pivovary Lobkowicz, který se společně s vysokochlumeckým sládkem Pavlem Kortusem a jeho týmem podílel na vývoji tohoto piva.

Chlumecký Amber ALE je polotmavé svrchně kvašené pivo typu ALE o stupňovitosti 13,2 % a obsahu alkoholu 4,9 % obj. Je charakteristické zářivě jantarovou barvou (odtud název „amber“ – česky „jantar“) a hustou krémovou pěnou. Má plnou sladovou chuť s lehkým chmelovým dozníváním a s nádechem citrusů, medu a rozinek. Připravuje se ze tří druhů sladu – českého, bavorského a caraaroma, čtyř druhů chmele – dvou českých a dvou speciálních amerických, kvašení obstarává speciální kmen pivovarských kvasinek.

První várka již byla stočena do 400 sudů a v současné chvíli je distribuována vybraným zákazníkům. „Kategorie piv ALE je hodně široká a ponechává nám sládkům široký prostor pro seberealizaci. Ve vysokochlumeckém pivovaru máme rozpracované další varianty tohoto druhu piva, nicméně konečná podoba bude velmi záležet na reakcích konzumentů,“ sdělil Faměra.

Technologie výroby piva typu ALE se od výroby českého piva liší, proto byly na sklonku loňského roku v Pivovaru Vysoký Chlumec provedeny technické úpravy. Došlo k dovybavení separátní spilky svrchního kvašení a pivovar získal zařízení na pomnožování kvasinek.

Svrchně kvašené pivo bylo dominantním pivním stylem před průmyslovou revolucí, kdy neexistovalo průmyslové chlazení, a pěnivý mok tak mohl vznikat pouze spontánním nebo svrchním kvašením při vyšších teplotách. Dnes je tento typ piva nazývaný ALE velmi oblíbený zejména v anglosaských zemích. V Čechách je výroba piv typu ALE parketou spíše minipivovarů, Vysoký Chlumec je jedním z mála průmyslových pivovarů, který této pivní kategorii začal věnovat pozornost.

 



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 11 hodinami
Ačkoliv se spotřebitelé v praxi setkají s různými důvody zamítnutí reklamace, obchodníci mohou přistoupit k tomuto kroku jen na zá...
Redakce GastroIN - 26. 11. 2024
Tak jako k dobrému vínu patří sýry, tak k rumu patří čokoláda. Kvalitní a dobře vybraná čokoláda pozvedne chuť rumu na novou úrove...
Redakce GastroIN - 25. 11. 2024
Advent ve Znojmě znovu po roce nabídne sváteční atmosféru, nasvícené uličky, provoněné trhy, kulturní program, zimní kino, tradičn...
Reklama   •   Koupit reklamu