Dnes je 21. listopad 2024, svátek má Albert
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Čeští barmani na světovém koktejlovém mistrovství na Madeiře Vytvořit článek
Čeští barmani na světovém koktejlovém mistrovství na Madeiře
Redakce GastroIN - 13. 11. 2024    0 Líbil se vám tento článek?

World Cocktail Championship neboli koktejlové mistrovství světa pořádané od 31. října do 3. listopadu Mezinárodní barmanskou asociací IBA na portugalské Madeiře je minulostí. Českou barmanskou scénu na globálním eventu, kterého se zúčastnili zástupci 67 zemí, reprezentoval Jan Dinstpír v klasické kategorii a Martin Vogeltanz ve flairové kategorii.

Pouť obou našich borců bohužel skončila již v základních kolech. Jan Dinstpír z pražského baru Cobra si vylosoval 12člennou skupinu Long Drink a představil se s drinkem Simulacrum (Merlin London dry gin, kumquatový cordial, Monin Pure broskev a meruňka, Mattoni perlivá). Prezentoval se výbornou angličtinou i technikou práce, kterou mu ale pokazilo zaseknuté víčko shakeru znamenající zdržení několik desítek sekund a tím pádem i výraznou penalizaci za nedodržení časového limitu.

„Reprezentoval jsem se ctí a dal do toho všechno. Konkurence byla veliká, barmani a barmanky z ostatních zemí podali skvělé výkony. Šampionát se jinak nesl v přátelském duchu, navázal jsem spoustu nových kontaktů a celkově to byla skvělá zkušenost,“ říká Jan Dinstpír, který si na svém prvním mistrovství vážil pomoci, jíž se mu z různých stran dostávalo. „Děkuji Aleši Svojanovskému a Miroslavu Černíkovi za podporu a rady, Martinu Vogeltanzovi za skvělou společnost, podporu a předání zkušeností, Carole Urru za konzultace a pomoc s koktejlem. A své rodině, kamarádům, kolegům z Cobry a barové scény za velkou podporu před soutěží i v jejím průběhu,“ dodává úřadující Barman roku.

Ve flairové kategorii se Martinu Vogeltanzovi podařilo předvést vydařenou show, při níž vytvořil koktejl Bohemian Prelude obsahující gin, vanilkový sirup Monin, limetový fresh, cordial z bazalky, citronové trávy a hroznového vína a likér Monin Green Apple. „S výkonem jsem byl celkem spokojený. Nevyšly mi tři triky, ale ty nejobtížnější prvky se mi podařilo provést. Bohužel hodnocení od poroty nebylo až tak příznivé a stačilo na 16. místo,“ hodnotí Martin Vogeltanz své vystoupení.

Podle prezidenta České barmanské asociace Aleše Svojanovského se světové barmanství na špičkové úrovni začíná povážlivě vyrovnávat. „Zvláště barmani a barmanky z latinské Ameriky využívají různých vzdělávacích programů a kurzů, což zaznělo i na jednání boardu IBA. Do letošního finále klasické kategorie se dostal reprezentant Ekvádoru, který byl v semifinálovém testování senzorických schopností dokonce úplně nejlepší. Velmi dopředu jde i světový flair,“ konstatuje Aleš Svojanovský.

Ten stejně jako v předchozích ročnících společně s Miroslavem Černíkem kompletně řídil chod jakostní komise soutěže včetně její nominace a zajistil i semifinálovou disciplínu senzorických zkoušek.

Tradiční součástí World Cocktail Championship je i zasedání boardu IBA s volbou funkcionářů. Dosavadního prezidenta asociace Giorgia Faddu vystřídal v jejím čele Bruno Santos. Do řad IBA přibyly Belize, Nigérie, Pobřeží slonoviny a Senegal. Další ročník šampionátu bude hostit kolumbijská Barranquilla, ten následující Macao.

 



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 2 hodinami
Poklona krásným moravským tradicím od pražského barmana. Takový je příběh drinku Tradition, aktuálně nejlepšího českého koktejlu z...
Redakce GastroIN - před 16 hodinami
Doby, kdy se masem z humra pohrdalo, jsou ty tam. Dnes tohoto korýše, který vyniká svou nasládlou chutí a pevnou strukturou, serví...
Redakce GastroIN - 20. 11. 2024
Supermarket Terno ve Zlíně, který dle mnohých patří mezi místní specifika, slaví letos významné jubileum – 25 let od svého otevřen...
Reklama   •   Koupit reklamu