Dnes je 30. leden 2025, svátek má Robin
Úvod Aktuality Česko zná své nejlepší restaurace a šéfkuchaře. Gault&Millau hodnotil po celé republice Vytvořit článek
Česko zná své nejlepší restaurace a šéfkuchaře. Gault&Millau hodnotil po celé republice
Redakce GastroIN - před 12 hodinami    0 Líbil se vám tento článek?

Konec spekulací. O tom, kdo v Česku získá legendární čepice, symbol uznávaného francouzského gastroprůvodce Gault&Millau, je jasno. V úterý 28. ledna bylo slavnostně pokřtěno české vydání Gault&Millau v knižní i online verzi představující ty nejlepší tuzemské restaurace a šéfkuchaře.

Kam na vynikající jídlo se skvělou obsluhou a příjemným prostředím? To poradí česká verze vyhlášeného mezinárodního průvodce gastronomií Gault&Millau. Do zdejšího kulinářského světa slavnostně vstoupil 28. ledna, kdy byli v budově Plodinové burzy ČNB oceněni nejlepší šéfkuchaři a restaurace. Inspektoři Gault&Millau v uplynulém roce anonymně hodnotili stovky kulinářských podniků po celé zemi. V novém průvodci, jenž je dostupný v knižní i online verzi, jich je uvedeno celkem 411, přičemž 270 nejlepších restaurací České republiky doplňuje 141 gastroprovozů v kategorii POP. Druhé jmenované sice nejsou inspektory hodnoceny, ale průvodce je zmiňuje jako zajímavé podniky.

Restaurace jsou hodnoceny na škále od 0 do 19,5 bodu, přičemž do průvodce se s recenzí dostanou jen ty, které získají alespoň 10 bodů. Na základě přidělených bodů se udělují čepice dle následujícího klíče:

Jedinou restaurací, která získala čtyři čepice, je Restaurant Papilio ve Vysokém Újezdě u Berouna. Tři čepice si pro letošní rok odnáší jedenáct podniků: pražské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise, Dejvická 34 by Tomáš Černý, La Finestra in Cucina, Levitate, Mlýnec, Pot au Feu, Štangl, Stůl, Terasa U Zlaté studně, U Matěje a jihomoravský Restaurant Essens. V Praze bylo oceněných restaurací nejvíce, skvělý gastronomický zážitek však gurmáni najdou i mimo hlavní město.

„Mám velkou radost, kolik restaurací napříč celou Českou republikou dosáhlo na ocenění čepicemi. Hodnoticích kritérií je mnoho a už jedna čepice je opravdu velkým úspěchem. Česká gastronomie nám ukázala, jak je skvělá, a to na mezinárodní úrovni,“ komentuje Michaela Židlický, Chief of Guide českého průvodce Gault&Millau.

Gault&Millau ovšem neudílí ocenění pouze restauracím, ale i těm, kteří v nich delikatesy připravují. Jsou to následující tři kategorie:

Šéfkuchař roku – Uděluje se šéfkuchaři, který vynikl originalitou a osobitostí své kuchyně. Ocenění je uděleno pouze tehdy, pokud je výsledek hodnocení ze strany inspektorů jednomyslný. Letos byl vybrán Jan Knedla z Restaurantu Papilio. Dle inspektorů je Knedlův talent a píle vidět v každém detailu jeho pokrmů, na něž má vliv zejména francouzská kuchyně a technika. Její aplikace na české suroviny je nejen inovativní, ale také inspirativní. Kuchyně Papilia je pojítkem mezi současností a budoucím směrem, který českou kuchyni dostává ještě více na mezinárodní úroveň. Právě tyto trendy chce Gault&Millau podporovat.

Šéfkuchař zítřka – Získávají ho šéfkuchaři, kteří jsou podle kritérií a opakovaného hodnocení inspektorů Gault&Millau na vzestupu nebo se mezi sezónami zlepší a získají čepici navíc. Toto ocenění pro rok 2025 patří Ottu Vašákovi z Restaurantu Essens. Dle hodnotitelů na sebe vzal nelehký úkol, když mimo hlavní gastronomické dění začal předvádět kulinářské výtvory, které jsou rovny i nejnáročnějším gastronomickým regionům. Nebojí se experimentovat a nepodléhá momentálním kulinářským trendům. Díky tomu je tento šéfkuchař působící v Jihomoravském kraji příslibem české gastronomie i do budoucna.

Mladý talent roku – Toto ocenění získá šéfkuchař s hodnocením 11 bodů a více, který je mladší 35 let. Inspektoři Gault&Millau pro něj vybrali Barboru Šimůnkovou z restaurace LEAF. Šimůnková staví svou kuchyni převážně na zelenině, osobně zná všechny své dodavatele a sama si jezdí suroviny vybírat, a to výhradně po České republice. V její restauraci byste marně hledali ingredience koupené ve velkoobchodech. Zaujímá komplexní pohled na oblast původu potravin, zdraví člověka a jeho případná dietní či toleranční omezení, jimž umí svou kuchyni přizpůsobit.

Vedle těchto tří speciálních ocenění existuje ještě čtvrté jménem POP roku. Je udělováno konkrétnímu podniku, u nějž inspektoři oceňují kreativitu konceptu, kvalitu pokrmů a nápojů či celkový přínos pro region. POP roku 2025 se stalo EGGO BreakFeast bistro, které svým záběrem dalece přesahuje hranice svých dveří. Nejenže bistro momentálně působí jako pop-up v pražském bistru Kro Karlín, kde se podílí na menu, ale také ve svých prostorách pravidelně hostí šéfkuchaře z jiných restaurací a přináší výjimečné možnosti ochutnat i jiné kuchyně od street foodu po fine dining včetně vinného párování. Tento moderní a progresivní přístup obohacuje samotný podnik, jeho hosty i celý region.



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 8 hodinami
Areál společnosti BS vinařské potřeby ve Velkých Bílovicích se 21. února stane dějištěm jubilejního 20. ročníku Mistrovství České...
Redakce GastroIN - 29. 01. 2025
O masopustu se odpradávna traduje, že v tento den má člověk jíst a pít co nejvíce, aby byl celý rok při síle. Že je to lákavá před...
Redakce GastroIN - 29. 01. 2025
Do nabídky restaurace Alma přibývá kapr. Tradiční a zároveň odmítaná česká ryba se pod rukama šéfkuchařů Petra Židka a Michala Daň...