Poklona krásným moravským tradicím od pražského barmana. Takový je příběh drinku Tradition, aktuálně nejlepšího českého koktejlu z hruškovice.
Na 24. ročníku barmanské soutěže International Rudolf Jelínek Cup ho namíchal Marek Šimůnek z pražského L’Fleur baru. Vytvořil jej z Hruškovice Williams, Zralého vermutu Sedmero a domácí tradiční hruškové sody. Koktejl ozdobil jedlým hruškovým sklem a hruškovým parfémem. „Složením drinku vzdávám holt moravským krojům, velikonočním zvykům, stavění májky a dalším tradicím, ale také moravským producentům. Kromě hruškovice jsem použil i vermut od tradičního vinaře,“ podotkl Marek Šimůnek ke skladbě svého vítězného drinku.
Soutěž na konci září hostily prostory pražského Muzea slivovice, zúčastnilo se jí 25 barmanů a barmanek z Česka, Slovenska, Rakouska, Německa, Polska a Španělska. Jejich úkolem bylo připravit odborné porotě koktejl na bázi Hruškovice Williams RUDOLF JELÍNEK a spojit drink s originálním poutavým příběhem na téma „Teď letí hrušky!“.
„Viděl jsem zajímavé mixologické přístupy včetně využití ingrediencí jako křen nebo gorgonzola. Barmani a barmanky si dali hodně práce s tím, aby vystihli téma soutěže nebo byli nějakým způsobem inovativní. Všechny drinky navíc byly pitelné,“ dodal za porotu hodnotitelů soutěže prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.
„Bylo mi potěšením stát se součástí komunity okolo této zajímavé soutěže. Při tvorbě drinku šlo zejména o vybalancování chuti silného hruškového destilátu ve výsledném koktejlu a navázání na historii produktu,“ dodal španělský barman Dazfer Subero, jenž byl nejlépe hodnoceným zahraničním účastníkem letošního International Rudolf Jelínek Cupu.