Dnes je 23. listopad 2024, svátek má Klement
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Češi čím dál více holdují domácí přípravě kávy Vytvořit článek
Češi čím dál více holdují domácí přípravě kávy
Redakce GastroIN - 01. 10. 2024    0 Líbil se vám tento článek?

Káva je oblíbeným nápojem v českých zemích už od konce 16. století, kdy si šlechta hledala nové kratochvíle a požitky. Od té doby její dostupnost a popularita zásadně posílila.

Dle letošního výzkumu agentury Nielsen holduje v Česku každodennímu pití kávy 70 % obyvatel.1 Celkem se kávovému pokušení oddává 91 % Čechů.2 Jaká káva hraje prim a kde si ji nejčastěji vychutnávají?

Rostoucí popularita zrnkové kávy

Zrnková káva, včetně mleté, si udržuje mezi českými spotřebiteli dominantní postavení. Konzumuje ji 78 % z nich. Instantní kávu preferuje 50 %. Pokud jde o způsob přípravy zrnkové kávy, nejvíce konzumentů dává přednost espresso kávovaru, ať už pákovému nebo automatickému. Na tento zájem reagují aktivně i výrobci malých elektrospotřebičů, kteří každoročně přichází s řadou inovativních modelů kávovarů.

„Pákové kávovary jsou příjemným mezistupněm pro ty, kteří chtějí od kávy něco víc než jen zalití té instantní, ale ještě si je nezískal automatický kávovar,” říká Jan Krejčíř, ředitel marketingu značky Beko.

Obliba v domácí přípravě zraje s věkem

Trendy v pití kávy poznamenala a zakcelerovala pandemická situace, během níž se řada kávomilců musela s vychutnáváním kávy ve svém oblíbeném podniku rozloučit. Spoustu z nich po rozvolnění regulací už zvyk neopustil a do kaváren se již nevrátili. 63 % Čechů pije kávu doma, 24 % si bez ní nedokáže představit svou pracovní rutinu. Do kaváren se vydá asi jen 5 %. Nelze zde ale hovořit generálně napříč věkovým spektrem. Generace Z stále holduje společně strávenému času právě zde.

Z nápojů připravovaných ze zrnkové kávy jsou nejpopulárnější mléčné speciality se základem z espressa, jako je Cappuccino nebo Caffè Latte, které preferuje 34 % vyznavačů kávové kultury. Samotné espresso, případně ristretto či lungo, preferuje 23 %.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 22. 11. 2024
Umíchat koktejl z Martini, rumu či vodky není pro barmany žádný problém. To studenti středních gastronomických škol mají soutěž, k...
Redakce GastroIN - 21. 11. 2024
Pořadatelé prestižní soutěže Vinařství roku dnes oznámili finalisty aktuálního ročníku. V klání, v němž se každoročně uděluje ocen...
Redakce GastroIN - 21. 11. 2024
Poklona krásným moravským tradicím od pražského barmana. Takový je příběh drinku Tradition, aktuálně nejlepšího českého koktejlu z...
Reklama   •   Koupit reklamu