Umíchat koktejl z Martini, rumu či vodky není pro barmany žádný problém. To studenti středních gastronomických škol mají soutěž, kde musí splnit daleko náročnější úkol. A protože je pořadatelská škola na Valašsku, nikoho asi nepřekvapí, že prim bude v jejich nápojích hrát slivovice, a to v jakémkoliv množství. Klání studentů se jmenuje Slivcup, barmanská soutěž, která 16. ledna 2025 napíše již svou třetí kapitolu. Stane se tak na půdě Střední školy gastronomie a obchodu Zlín.
Úkolem rodících se barmanských hvězd bude opět připravit míchaný nápoj v kategorii Fancy Cocktail s použitím povinné ingredience Slivovice Jelínek 45 % v libovolném množství. V odborné porotě usedá pokaždé tým profesionálních barmanských es. Někteří z něj chystají pro soutěžící i svou barmanskou show.
Letošního ročníku Slivcupu 2024 se zúčastnilo 14 odborných škol z České a Slovenské republiky. Moderování se ujala herečka Markéta Hrubešová, která si dle svých slov akci náramně užila. Celkové vítězství si odnesla Monika Tomaničková ze SOŠ obchodu a služeb Trenčín, druhé místo získala Kateřina Mrázková z Integrované střední školy Slavkov u Brna a krásné třetí místo vybojovala Lucie Rožnovjáková ze SŠ hotelové a služeb Kroměříž. Cenu za nejlepší tým si odvezla Integrovaná SŠ Slavkov u Brna.
Organizátorem akce je Střední škola gastronomie a obchodu Zlín: www.gaozl.cz