5. 1. 2012 - PRAHA - Přestože lidí nakažených chřipkou stále přibývá, o epidemii prozatím nejde. Tuzemsko se jí ale zřejmě ani letos nevyhne. „Kdy chřipková epidemie vypukne nelze zcela přesně určit, sezonní zvýšený počet respiračních onemocnění očekáváme na přelomu ledna a února,“ uvedla Zdeňka Jágrová z pražské Hygienické stanice. Odborníci doporučují pít v tomto období větší množství čaje.
„Během chřipkových onemocnění je obecně doporučováno pít víc tekutin, než je běžné. Tělo je vlivem zvýšené teploty dehydrováno, a proto je nutné častěji pít. Vhodným nápojem je čaj, který má schopnost regulovat tělesnou teplotu. Při horečce tělo ochlazuje a naopak při podchlazení organismus rozehřívá. Některé čaje navíc obsahují látky, které podporují imunitní systém,“ uvedla lékařka Yvona Šebková.
Čaj obsahuje polyfenoly, které působí jako antioxidanty a podporují tvorbu bílých krvinek, které posilují imunitu. To platí pro všechny druhy čajů, ale ne všechny jsou vhodné pro každého. Například děti a těhotné by se měly vyhnout konzumaci čaje z čajovníku obsahující kofein neboli tein. Pro ně jsou vhodné zejména čaje ovocné, rooibos, honeybush nebo speciální bylinné směsi a bylinky určené právě pro tuto skupinu.
„Řada bylinek působí preventivně, je tedy dobré pít je v průběhu celého roku. Například heřmánek má hojivý a regenerační účinek, působí protizánětlivě a dezinfekčně. Šípkový čaj má vysoký obsah vitaminu C a funguje jako výborná prevence proti nachlazení. Nachlazení a chřipku často doprovázejí bolesti hlavy, proti nimž skvěle účinkuje lipový květ, který je uklidňující a snižuje teplotu. Při kašli a nachlazení bych doporučil pití čajů, které mají ve složení květ z černého bezu. Takřka zázračné účinky má mateřídouška, která pomáhá při zánětech uší a dýchacích cest a při všech druzích infekce nachlazení, chřipky a bronchitidy.“ řekl Petr Zelík, zakladatel a vlastník společnosti Oxalis, která se specializuje na čaj a kávu.
Přímo pro děti má Oxalis v nabídce Dětský čaj, který obsahuje lipový květ, šípkový plod, ostružiníkový list, jahodníkový list, rybízový list, heřmánkový květ, fenyklový a anýzový plod a lékořicový kořen. Vynikající je i Večerní čaj, který obsahuje květy heřmánku, nať meduňky, listy černého rybízu, nať máty peprné, květy slunečnice a vřesovou nať. Pro posílení imunity je vhodný čaj s příznačným názvem Imunitní, ten má ve složení kopřivový list, květ bezu černého, šalvějovou nať, rakytníkový plod, přesličkovou nať a květ třapatky nachové. Při chřipce je vhodná i konzumace černých čajů, avšak ty charakterizuje vysoký obsah teinu.
„Černé čaje lze rozdělit do dvou skupin na čaje čisté nebo černé čaje aromatizované. Ty jsou smíchány například s kousky ovoce a koření nebo s bylinkami. Konzumace pěti šálků černého čaje denně během dvou týdnů zajistí, že buňky zvyšující imunitu, budou produkovat desetkrát více proteinu interferonu, který dokáže účinně bojovat proti nachlazení a chřipce. Černý čaj má mírně nahořklou chuť, lze ho osladit medem, který obsahuje řadu zdraví prospěšných látek,“ doplnil Petr Zelík.