Dnes je 23. listopad 2024, svátek má Klement
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Bednáři z Prazdroje Vytvořit článek
Bednáři z Prazdroje
Redakce GastroIN - 13. 09. 2012    0 Líbil se vám tento článek?

13. 9. 2012 - Mistr bednářské party Plzeňského Prazdroje Josef Hrůza získal ocenění Nositelé tradice lidových řemesel. Titul každoročně uděluje Ministerstvo kultury za péči o kulturní dědictví osobám, které významně pečují o odkaz dávných řemeslných tradic. Bednářství je unikátní řemeslo, které uchovává pivovar Plzeňský Prazdroj jako jedno z posledních míst ve střední Evropě.

Plzeňský pivovar je jedním z posledních, který uchovává tradiční výrobu dřevěných sudů i kádí a prezentuje ji svým návštěvníkům. „Ocenění jednoznačně patří celé naší partě, protože bednařina, a zejména práce na ležáckých kádích a sudech, je sehraný koncert celé party bednářů, kde má každý svoji roli. Jsem rád, že náš plzeňský pivovar tuto krásnou tradici nejen uchovává, ale umožňuje veřejnosti spatřit bednářské řemeslo naživo. Naposled před týdnem při Pilsner Festu v pivovaru, další příležitost vidět výsledek bednářské práce budou mít lidé při říjnových oslavách 170. výročí piva Pilsner Urquell,“ vyjádřil se po převzetí ocenění Josef Hrůza, který se bednařině věnuje přes 40 let a nyní je mistrem bednářské party v plzeňském pivovaru.

Bednářské umění zachovává plzeňský pivovar také z praktických důvodů. Díky údržbě i výrobě kvasných kádí a ležáckých dubových sudů se část piva vyrábí po 170 let ve stále stejných podmínkách. Díky neustálému srovnávání chuti takto vyrobeného piva s pivem vyrobeným v moderních zařízeních mohou sládkové Plzeňského Prazdroje milovníkům plzeňského piva garantovat, že jeho původní chuť zůstává zachována.

V současné době Prazdroj zaměstnává 7 bednářů, a protože mistři odcházejí na odpočinek, postupně si pivovar vychovává bednáře nové. Po třech letech se tu z bednářských učedníků, většinou s bohatou truhlářskou praxí, stávají mistři bednářského řemesla. Bednáři pečují o sudy a kádě v pivovarských sklepích; pravidelně udržují a opravují ty stávající, vyrábějí nové sudy ležácké, určené pro zrání piva ve sklepích, i menší a malé sudy transportní – tedy ty, ve kterých se pivo dopravovalo dříve do hospod. Dnes se z nich čepuje plzeňský ležák při zvláštních příležitostech. Jednou z nich bude i oslava 170. výročí piva Pilsner Urquell a pivovaru Plzeňský Prazdroje, pro niž bednáři připravili speciální 170litrové sudy, z nichž se bude 5. října na náměstí Republiky čepovat nefiltrované plzeňské pivo zdarma. Sběratelé a příznivci piva Pilsner Urquell si mohou zakoupit plně funkční malé soudky v dárkové prodejně na nádvoří plzeňského pivovaru či v nově otevřené značkové prodejně Pilsner Urquell Galerie v Praze na Kampě, v ulici u Lužického semináře.



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 20 hodinami
Umíchat koktejl z Martini, rumu či vodky není pro barmany žádný problém. To studenti středních gastronomických škol mají soutěž, k...
Redakce GastroIN - 21. 11. 2024
Pořadatelé prestižní soutěže Vinařství roku dnes oznámili finalisty aktuálního ročníku. V klání, v němž se každoročně uděluje ocen...
Redakce GastroIN - 21. 11. 2024
Poklona krásným moravským tradicím od pražského barmana. Takový je příběh drinku Tradition, aktuálně nejlepšího českého koktejlu z...
Reklama   •   Koupit reklamu