3. 10. 2011 - VELKÉ KARLOVICE - Letošní Karlovský gastrofestival přinese mimořádný zážitek milovníkům vysoké gastronomie. Vůbec poprvé zavítá do Zlínského kraje kuchař oceněný prestižní Michelinskou hvězdou a zájemci budou moci ochutnat jeho speciality.
Ital Alessandro Gavagna (37 let), šéfkuchař restaurace Al Cacciatore della Subida, připraví pro návštěvníky v sobotu 5. 11. Galavečeři v hotelu Horal. V neděli 6. 11. předvede svůj um při kuchařské show.
Pane Gavagno, proč jste se stal kuchařem?
Neuměl bych dělat nic jiného, co by mne bavilo stejně jako vaření.
Kdo vás ovlivnil ve vaší kariéře?
Nejvíce staré kuchařky z oblasti Collio. Naučily mne místní tradiční kuchyni, od které jsem se odrazil vlastními inovacemi. A také velký Chef a přítel Walter Eynard.
Jaká ocenění jste dosud získal?
Největším oceněním je pro mne spokojenost hostů. Ale nezapomenu ani na velké emoce při získání Michelinské hvězdy.
Které jídlo vás – dle vašeho mínění - proslavilo?
Nevím, zda mne proslavilo, ale určitě jsem jím uspokojil mé klienty: I Gitini - kousky trhaných těstovin, cuketové květy, cukety, pravé hřiby a květy divokého česneku.
Je možné jednou větou definovat váš styl?
Sezónní speciality, místní produkty a neustálé hledání zlehčení a nového pojetí tradiční kuchyně.
Bez které suroviny byste se v kuchyni neobešel?
Bez květů a divokých bylin.
Co nejraději vaříte svým hostům?
Na podzim obecně zvěřinu.
A co vaříte pro sebe a svou rodinu?
Ryby, které v restauraci na jídelníčku nemáme.
Co jste si připravil pro návštěvníky Karlovského gastrofestivalu?
Jak pro Galavečeři, tak pro kuchařské show mám v hlavě menu propletené fantazií. Jak je u nás zvykem, použijeme jednoduché produkty a místní plody z naší oblasti Itálie a pohrajeme si nejen s cuketou, květy a naší Růží z Gorície (zimní čekankou), ale také s jelenem a pstruhem.
Byl jste už vůbec někdy v Česku?
Ne, nikdy. Je to skvělá příležitost poznat z něj alespoň kousíček a určitě pak budu mít velkou chuť se tam vrátit. Velké Karlovice mne lákají a se ženou už plánujeme, že se k vám vrátíme někdy v budoucnu na dovolenou bez vaření.