Dnes je 22. listopad 2024, svátek má Cecílie
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality 18. Mistrovství v řezu révy vinné hostí Chateau Bzenec Vytvořit článek
18. Mistrovství v řezu révy vinné hostí Chateau Bzenec
Redakce GastroIN - 08. 02. 2023    0 Líbil se vám tento článek?

Rulandské bílé z viničného statku Chateau Bzenec. Právě tyto keře prověří 17. února 2023 zkušenost a zručnost účastníků Mistrovství ČR v řezu révy vinné 2023 – Memoriálu Jana Hajdy.

Už po osmnácté jej pořádá Svaz vinařů ČR a společnost BS vinařské potřeby. Samotnou soutěž doplní také zajímavý doprovodný program. Po třech letech bude jeho součástí i odborná přednáška.

Zimní řez révy se řadí ke klíčovým pracím na vinici a jeho správné provedení má výrazný vliv na zajištění kvalitní úrody. Kdo u nás patří k nejlepším v této činnosti ukáže už pátek 17. února 18. ročník Mistrovství ČR v řezu révy vinné. Soutěžící zavítají do vinic Chateau Bzenec, kde budou mít za úkol prořezat keře odrůdy Rulandské bílé s rokem výsadby 2005 a vedením rýnsko-hessenským.

Nepsaným pravidlem soutěže je, že se jí neúčastní řezači z místního vinařství – vinice znají a byli by tak oproti ostatním zvýhodněni. Proto se „domácí“ z Chateau Bzenec, kteří jsou jinak pravidelnými účastníky mistrovství, do letošního ročníku nezapojí.

O hlavní trofej, Zlaté nůžky, se soutěžící utkají ve dvou kategoriích. „Nejprve se do řezu pustí účastníci kategorie Elite, tedy ve věku od 21 let. Následně pak soutěžící kategorie Junior, která je určena pro studenty do 21 let včetně,“ uvedl Milan Chlad, prezident Svazu vinařů ČR.

Na všechny tentokrát čeká stejná odrůda, již zmíněné Rulandské bílé. „Protože se jedná o starší vinohrad, doporučujeme účastníkům vzít si i pilku,“ podotkl za organizátory Miloš Balga, jednatel BS vinařské potřeby, a dodal, že je samozřejmě jako vždy povolené používat pouze mechanické nástroje.

Každý soutěžící bude řezat 25 keřů révy vinné. „Odborná porota bude posuzovat architekturu a čistotu keře, počet oček a kvalitu řezu,“ vysvětlil hodnoticí kritéria Milan Chlad. „Rozhodující je kvalita řezu. Doplňkovým kritériem je pak rychlost řezu.“ Celkový časový limit pro obě kategorie bude upřesněn před soutěží.

Pro účastníky mistrovství, hosty i odbornou veřejnost je zdarma připraven doprovodný program. Jeho součástí bude přednáška na téma Možnosti eliminace přenosu chorob kmínku révy řezem, se kterou vystoupí Martin Vrabec ze společnosti Biocont, prezentace partnerů soutěže i stylové občerstvení spojené s degustací místních vín.

Soutěž Mistrovství ČR v řezu révy vinné vznikla v roce 1993 jako neformální setkání vinařů. Postupně se z amatérské akce stala seriózní a vyhledávaná celostátní soutěž nejlepších řezačů révy vinné, která má dobrý zvuk jak mezi vinaři, tak i odborníky z oboru vinohradnictví. Za 17 ročníků si akce získala velkou oblibu a v posledních letech se jí účastnilo pravidelně kolem osmdesáti soutěžících.

 

HARMONOGRAM AKCE

7:30-8:30         registrace soutěžících 
9:00                  začátek soutěže (kategorie Elite i Junior)
10:30                prezentace partnerů, občerstvení
13:30                vyhodnocení soutěže, předání cen

 

Více informací na www.vinarskepotreby.cz

Zdroj: Ing. Kateřina Martykánová



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 8 hodinami
Umíchat koktejl z Martini, rumu či vodky není pro barmany žádný problém. To studenti středních gastronomických škol mají soutěž, k...
Redakce GastroIN - před 22 hodinami
Pořadatelé prestižní soutěže Vinařství roku dnes oznámili finalisty aktuálního ročníku. V klání, v němž se každoročně uděluje ocen...
Redakce GastroIN - 21. 11. 2024
Poklona krásným moravským tradicím od pražského barmana. Takový je příběh drinku Tradition, aktuálně nejlepšího českého koktejlu z...
Reklama   •   Koupit reklamu