Na otázku o oblíbených pokrmech a nápojích, které si na Zlín Film Festivalu 2024 nenechají ujít, odpověděli moderátoři Jan Čenský a nováček Šimon Bilina. Zatímco Čenský si nemůže odpustit slivovici a frgály, Bilina dává přednost valašské kyselici a slivovici, přičemž se soustředí na vegetariánskou stravu.
ZEPTALI JSME SE MODERÁTORŮ: MÁTE NĚJAKÝ OBLÍBENÝ POKRM NEBO DRINK, KTERÉ SI NA FESTIVALU VE ZLÍNĚ NIKDY NEODPUSTÍTE? MÁ MODERÁTOR „V TERÉNU“ NĚJAKÝ SPECIÁLNÍ JÍDELNÍČEK?
JAN ČENSKÝ
Neodpustím si nikdy slivovici a frgály, nejraději mám tvarohový a hruškový. Ale chutnají mi vlastně všechny. Vždy odjíždím ze Zlína se zásobou obojího, která mi vydrží, no, skoro celé prázdniny. Pamatuju si na jeden ročník festivalu, kdy jsem na jedné akci ve Vizovicích měl připíjet, tak jsem do sebe toho panáka kopl a nemohl jsem asi pět minut mluvit, a tak mi bylo řečeno, že jestli chci jezdit moderovat zlínský festival, tak se musím naučit pít. O speciální jídelníček se mi stará paní kuchařka v Hotelu Zlín, kde je legendární Buldok, teda teď už Legenda, kde mi vždy dělají výborný grilovaný hermelín na listovém salátu s brusinkami, na to se vždycky těším, no a tataráček.
ŠIMON BÍLINA
(poprvé moderuje festival)
Valašská kyselica a slivovica, totálně a jedině… Můžu být sebevětší abstinent, toto nelze odmítnout. Přímo od domorodců. “Slivovice je Valašský bitcoin!” jak trefně poznamenal Kuba Verbich. Ale primárně se budu soustředit na vegetariánskou stravu plnou barev, dovolí-li to situace.